Vandring I Bohuslän

Till fots i Bohuslän

Att vandra är att vara ett med naturen. Alla dofter och ljud, alla vilda djur, fåglar och insekter. Du kommer närmare dig själv och hittar ditt inre lugn.

 

recept för en lyckad vandring

I Västsverige finns några av Sveriges vackraste vandringsleder. Här finns leder för dig som gillar havsnära kustlandskap, skog och sjörika skogsområden. 

Välj en tur som passar din kondition och erfarenhet. Vädret kan skift snabbt så kontrollera väderprognosen. Anpassa packningen efter vandingens längd och terräng. Tänk på säkerheten och meddela någon om vilken rutt du tar. 

Här är tips på utrusning:

  • Vandringskängor
  • Kläder efter väder
  • Ryggsäck med bra stöd
  • Vattenflaska och mat
  • Karta och kompass/GPS
  • Första hjälpen kit
  • Solskydd och keps/hatt

 

allemansrätten och vandring

Tack vare den svenska allemansrätten kan vi vistas i naturen i stort sett var vi vill. Det är en unik möjlighet, men det kräver också att vi respekterar de regler som gäller. 

Du får vandra och springa nästan överallt i naturen, men det finns vissa undantag.

  • Du får inte gå över någon annans tomt eller så nära hus att du stör de som bor där.
  • Du får inte gå på växande åkrar eller planteringar.
  • Allemansrätten gäller inte på golfbanor.

minnen för livet

Oavsett om delar upplevelsen med andra eller vandrar ensam så är det balsam för själen. Hittar du inte din vandring här så finns många andra alternativ. 

svartedalen

Svartedalens natur- och friluftsområde är ett sjörikt urbergslandskap där barrskogen dominerar. Här finns flera vandringsleder och möjligheter att fiska, paddla, plocka bär och svamp. 

Bredfjället

Bara några kilometer från den saltstänkta skärgården i Ljungskile ligger Bredfjället
Fjället sträcker sig från Ljungskile, som ligger i Uddevalla kommun ända in i Lilla Edets kommun. Här finns flera leder tex Skarsjöleden och Norra fjället rundslinga.  

kuststigen

Kuststigen är en av de häftigaste vandringlederna i Västsverige. Här vandrar du på klippor längs Västkustens öar och fiskebyar. Leden sträcker sig från Tjörn hela vägen upp till Oslo. Kuststigen går förbi oss här i Hällesdalen, bara att haka på och följa de blå stolparna. 

dyröleden

En kortare men naturskön led med möjlighet att se sälkolonier. Här har du hisnade utsikt över havet under hela vandringen och du kan stöta på vilda mufflonfår. Leden är svår och går i bergig terräng, men det finns trappor, spänger och räcken som förenklar på de svåraste ställena. Längs Dyröleden finns en prisbelönt havsbastu och ett obemannat våffelcafé med självservice.

Hällesdalen off grid

Vill du vandra hemomkring har vi en lagom spännande promenad där du följer en snitslad bana genom skog, uppför berg, över bäck och stigar. Denna promenad passar alla åldrar, men terrängen är stundvis brant så man behöver ha bra balans och bra skor. Ni får karta och vägbeskrivning av oss. Ta gärna med fika.
Tid ca 1-2 timmar.

Vi lovar en minnesvärd upplevelse med
hög mysfaktor och magisk havsutsik.

 

Bilden ovan: En grupp människor som stannat för att fika vid vindskyddet på gården. 

Headerbild: vandrare som tittar på utsikten. Fotograf: Amplifyphoto

 

Har du frågor?

Vi hjälper dig gärna både före din bokning och under ditt besök hos oss.
 

+46 (0)70 627 69 64