Annika & Jonas

Ett lantligt liv på gården

Vi som driver Hällesdalens Gård heter Annika och Jonas. Här bor, lever och andas vi med gården, verksamheten, naturen och djuren. Allt vi gör på gården gör vi med stor omsorg och kärlek, något vi hoppas når fram till dig som besöker oss. Har du någon fråga, tveka inte. Vi finns här för dig.

Annika

Annika, med sina rötter i Göteborg, kände tidigt att hennes hjärta tillhörde landsbygden, djur och natur, och varje ledig stund tillbringades i stallet. Driven av en passion för konst och en vilja att hjälpa människor, utbildade hon sig först till skulptör och senare till socionom.

Annika sköter idag administration, bokningar, marknadsföring och husens skötsel och inredning. Hon sätter gärna kakel, målar och tapetserar, och när hon får chansen ägnar hon sig åt ridning eller konstnärliga projekt i sin ateljé.

Jonas

Jonas som är lite av en allkonstnär och en duktig hantverkare tar hand om allt från byggande och underhåll av hus till tillverkning av möbler och inredning. 

Jonas, är uppvuxen i det lilla samhället Kvänum på Varaslätten och senare på släktens gård i Öttum. En lust att upptäcka världen förde honom till USA i unga år. Där fann han sin plats och stannade i över två årtionden innan han år 2000 återvände till Sverige, fast denna gång till det vackra Hällesdalen i Bohuslän, där han fann en ny början.

En hållbar livsstil

För oss är hållbarhet en central del av verksamheten, där vi strävar efter att bygga för framtiden och att överlämna en levande och hälsosam plats till kommande generationer. Vi hushåller med resurser och energi, använder ekologiska och närproducerade råvaror, köper mycket second hand och ser till att antalet gäster inte överstiger vad området klarar av att husa.

Det är en del av vår strävan att leva i harmoni med naturen och att bevara den vackra miljön i Hällesdalen.

SNICKERI & sågverk

Det mesta på gården har vi gjort själva. Vi bygger och underhåller husen och marken, tillverkar och designar möbler och inredning i vårt snickeri. Virket kommer från den egna skogen.

Vår filosofi är att människor ska må bra i den vackra naturen här hos oss.

En fristad för naturentusiaster

Naturen den största attraktionen här och det viktigaste vi har, därför tar vi tillsammans väl hand om den. Med möjligheter till att bada, basta, cykla, vandra och paddla kan du utforska och uppleva Västkusten på nära håll.

genuint, avslappnat & charmigt utan knussel

Hos oss behöver du inte oroa dig för krångel eller stress – istället kan du helt enkelt koppla av och vara i nuet. Det är en plats där enkelheten och charmen skapar en minnesvärd upplevelse för alla som besöker oss. 

Hållbart utan att offra en uns av kvalitet

Det vi bygger och presenterar är genuint och robust, och i möjligaste mån härproducerat, det vill säga platsbyggt och gärna av virke från vår egen skog. Vi vill göra minimalt avtryck och återanvänder därför det vi kan och köper gärna möbler second hand.

Gården har en lång historia som sträcker sig tillbaka till år 1772. Från jordbruk till slutet av 60-talet, senare hästgård och nu en plats för avkoppling och möten. Vi har arbetat hårt för att omvandla gården till en plats för både semesterboende och konferenser. Sedan 2010 har vi fokuserat på att förnya och förbättra fastigheterna och dess omgivningar för att erbjuda besökare en bekväm, smakfull och hållbar miljö där de kan njuta av Hällesdalens lugn och skönhet.

FRÅN trankokeri och jordbruk till ridskola

Hällesdalens historia sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Det första boningshuset, Torpet, byggdes år 1772 när området började befolkas. Under den här tiden lockades människor till trakten på grund av sillperioderna som började i slutet av 1700-talet, då trankokeri var en blomstrande verksamhet. Efter sillperioden övergick man till att huvudsakligen försörja sig genom jordbruk, fiske och vedframställning. Hällesdalens Gård har haft många ägare genom åren och vi har ägt den sedan år 2000. Tidigare har gården bland annat varit en ridskola och under 1980-talet bedrevs läger och kursverksamhet här, vilket ofta påminner våra gäster om tidigare besök på gården.

Namnet Hällesdalen syftar på dalen som lutande mot bäcken och är en del av den rika historien och charmen som präglar platsen.

Djuren på gården

På gården lever även våra fyrbenta vänner som bidrar till glädjen och livet här. Uffe, vår lojala hund, sprider sin kärlek och längtar efter klappar. Tre katter utforskar gården nyfiket och välkomnar varje besökare. Dessutom finns där tre hästar, där Emil, vår söta och snälla shetlandsponny, får alla barns hjärta att smälta. Likaså fölet Django, som syns i förgrunden på bilden. 

Arbetet på gården är själva kärnan i vår livsstil, vi lever och andas med gården, verksamheten, naturen och djuren. 

Så här ser det ut i vardagen hos oss på gården.